Det du glömmer att rengöra

När vi veckostädar hemmet brukar majoriteten dammsuga, våttorka, torka av alla ytor i kök och badrum samt gå över med en fuktad trasa på andra bordsytor. Sedan ser allt fräscht och fint ut tills det är dags för nästa städdag. Men för dem som kan städning, märker genast att det är några viktiga saker som du glömmer bort och kanske aldrig tänker på. Alla är för inriktade på det klassiska vardagsstädandet.

Dina lampor

Har du någonsin funderat över lamporna sedan du satte upp dem? Ett par vackra fönsterlampor i glas lyser upp i mörkret men glimret från glaset blir dovt och försvinner när hela ytan är täckt av damm. En vacker kristallkrona och glaskupor kan rengöras med vit vinäger och diskmedel i en sprayflaska. Det ger mer glans till glaset och tar bort smuts och fett. Var försiktig när du torkar av glödlampor, de är skörare än du tror och kan gå sönder i handen. Lampan ska alltid vara släckt eller helt urkopplad när du rengör den!

Bakom vitvaror

Det är bökigt och tungt, men några gånger om året borde du dra fram din ugn, tvättmaskin, kylskåp och frys för att rengöra baksidan. Dammet kan förstöra elektroniken och leda till överhettning när den varma luften som alstras inte har någonstans att ta vägen. Bakom ugnen kommer du säkert att hitta en hel del stänk och fett.

Tyger

När du ändå dammsuger och våttorkar, brukar du tänka på att plocka ned och tvätta gardinerna? Hur ofta tvättar du filten i soffan? Tyger som vi inte bär på kroppen tvättas sällan. Kuddfodral på prydnadskuddar tvättas bara om de blir fläckiga. Men fundera på alla gånger någon varit sjuk i soffan och använt filten för att dölja sin hosta, eller de gånger du somnat i soffan och dreglat lite på kudden. Bara för att du inte ser en fläck, betyder det inte att tygerna är rena. Och gardinerna fångar upp damm och dofter från hela rummet, om du inte känner för att använda en hårroller över dem är det lättare att slänga dem i tvättmaskinen då och då! Kom bara ihåg att kolla tvättsymbolerna innan du sätter igång.